No pretenem fer cap tractat, ni descobrir res que no se sàpiga en relació al nostre bolet per excel·lència, el rovelló.
El nom amb que se’l coneix prové de que quan es talla desprèn un líquid de color vinós, que podria semblar sang o òxid (rovell) i que en poc temps es torna de color verdós. Els bolets més joves tenen el barret convex, però a mesura que creix, s’aplana i acaba en forma d’embut. La seva dimensió varia entre 4 i 16 cm. La seva carn es densa i compacta, amb una olor suau i un gust dolç.
En català té diferents denominacions, rovelló, esclata-sang (a les Illes), pebràs, pinenc, etc.
Ho podem trobar en pinedes i boscos dins la franja de la mediterrània, durant la tardor, entre el període de meitat de setembre fins a finals de novembre.
Molt apreciat gastronòmicament, es pot cuinar a la brasa, a la paella, guisat o com a complement de la carn. La diferent valoració respecte a la qualitat culinària es fonamenta en que el seu sabor varia en funció del terreny on creixi.
Sovint s’anomena rovelló a un altre bolet del mateix gènere, el pinetell, també molt apreciat a la cuina. Hi ha una dita que diu, “Pinetells i rovellons, s’amaguen pels racons” Alhora a vegades també es diu pinetell al rovelló. Ambdós són, sens dubte, els bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya. La gran diferencia entre els dos, és que el rovelló és més ataronjat, desprèn un líquid vermellós i és me gustós (només necessita sal i oli per cuinar-lo).
Degut a la força demanda a Catalunya de bolets, la comercialització del rovelló no sempre té una procedència catalana. Indrets con els Alps francesos i suissos i països de l’est com Romania, entre uns altres, són gran exportadors de rovellons.
És època de rovellons. Veniu a tastar-los. No us deixarà indiferents!
Roser i Montse Babot
Restaurant Masia Can Pau Torrents
Sant Joan Despí, 21 de setembre de 2014
…
No pretendemos hacer ningún tratado, ni descubrir nada que no se sepa en relación a nuestra seta por excelencia, el robellón.
El nombre con que se lo conoce proviene de que cuando se corta desprende un líquido de color vino, que podría parecer sangre o óxido (“rovell” en catalán) y que en poco tiempo se vuelve de color verdoso. Las setas más jóvenes tienen el sombrero convexo, pero a medida que crece, se allana y acaba en forma de embudo. Su dimensión varía entre 4 y 16 cm. La carne es densa y compacta, con un olor suave y un sabor dulce.
En catalán tiene diferentes denominaciones, rovelló, estalla-sangre (en las Islas), pebràs, pinenc, etc.
Lo podemos encontrar en pinares y bosques dentro de la franja de la mediterránea, durante el otoño, entre el periodo de mitad de septiembre hasta finales de noviembre.
Muy apreciado gastronómicamente, se puede cocina a la brasa, a la sartén, guisado o como complemento de la carne. La diferente valoración respecto a la calidad culinaria se basa en que su sabor varía en función del terreno donde crezca.
A menudo se denomina robellón a otra seta del mismo género, el pinetell, también muy apreciado en la cocina. Hay un dicho que dice, “Pinetells i rovellons, s’amagen pels racons” Muchas veces también se llama pinetell al robellón. Ambos son, sin duda, las setas comestibles más conocidos en Cataluña. La gran diferencia entre los dos, es que el robellón es más anaranjado, desprende un líquido rojizo y es más sabroso (sólo necesita sal y aceite para cocinarlo).
Debido a la fuerza demanda en Cataluña de setas, la comercialización del robellón no siempre tiene una procedencia catalana. Lugares como los Alpes franceses y suizos y países del este como Rumanía, entre otros, son grandes exportadores de robellones.
Es época de robellones. Venid a probarlos. ¡No os dejará indiferentes!
Roser i Montse Babot
Restaurant Masia Can Pau Torrents
Sant Joan Despí, 21 de setembre de 2014