Nuestro Restaurante está cerrado ahora mismo. Abriremos de: 13:00 a 15:30h.

Dijous gras o llarder a Can Pau Torrents

Sembla que encara no hem sortit de les festes de Nadal que ja estem pensant a gaudir d’una de les festes catalanes més populars des de fa molts anys; dijous gras o dijous llarder. Ens encanta aquest dia, ja que ens reunim tots com una família, units per la cultura i la tradició catalana.

Tradicionalment el dijous gras o llarder és el dijous anterior al diumenge de carnestoltes, on s’inicia en moltes poblacions les tradicions d’aquestes festes i també ens avisa que només queda una setmana pel dimecres de Cendra (que ens anunciarà la Quaresma, per tant, que falten 40 dies per a la Setmana Santa).

És tradició prendre la botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres de semblants com la blanca o la negra. La tan famosa botifarra d’ou es degusta sola, amb pa, formant part d’entrepans, o fins i tot en forma de truita ‘redundant’- ous i botifarra d’ ous -. La botifarra d’ou és una variant de la ‘botifarra blanca’ o ‘cuita’, o ‘de perol’, feta amb carn magra (espatlla), tallons o daus de cansalada, a vegades cap i altres parts ‘no nobles’ amb la inclusió d’ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca. Una fórmula corrent fa servir 8 ous per 1 kg de pasta. S’ amaneix amb sal i pebre negre.

També és costum prendre truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.

Antigament, durant el període de carnaval, era gairebé obligatori atipar-se per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma. Per tant, la gent menjava molta carn i aliments amb greix que estaven prohibits per aquesta època. El primer dia per atipar-se, per tant, era el Dijous gras.

A més, cal destacar que l’origen d’aquest dia es vincula a la vida de pagès. En aquells temps, l’estructura social es fonamentava en la comunitat, que sortia en grup al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes tot menjant coca de llardons i botifarra d’ou per berenar. Encara avui, el vestigi més visible d’aquesta tradició són els infants de les escoles que acostumen a anar al camp a celebrar el dijous llarder.

Evidentment hem de pensar que a cada comarca o zona celebren d’una manera diferent aquest dia i amb una gran diversitat d’aliments i celebracions.

Per últim, a Can Pau Torrents volem convidar-vos a gaudir d’aquesta fantàstica festa amb nosaltres i us deixem amb una tradicional cançó popular de dijous llarder:

“El dijous llarder
botifarra, botifarra
el dijous llarder
botifarra menjaré”

Ens veiem a la Masia el Dijous Gras!

 

Roser i Montse Babot

Masia Restaurant Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 21 de gener de 2016[:]

Parece que todavía no hemos salido de las fiestas de Navidad y ya estamos pensando en disfrutar de una de las fiestas catalanas más populares desde hace muchos años; jueves graso o jueves lardero. Nos encanta este día ya que nos reunimos todos como una familia; unidos por la cultura y la tradición catalana.

Tradicionalmente el jueves graso o lardero es el jueves anterior al domingo de carnaval, donde se inicia en muchas poblaciones las tradiciones de estas fiestas y también nos avisa que sólo queda una semana por el miércoles de Ceniza (que nos anunciará la Cuaresma, por lo tanto, que faltan 40 días para la Semana Santa).

Es tradición tomar la butifarra de huevo en este día además de otras similares como la blanca o la negra. La tan famosa butifarra de huevo se degusta sola, con pan, formando parte de bocadillos, o incluso en forma de tortilla ‘redundante’- huevos y butifarra de huevos -. La butifarra de huevo es una variante de la ‘butifarra blanca’ o ‘cocida’, o ‘de perol’, hecho con carne magra (espalda), trozos o tacos de tocino, con la inclusión de huevos frescos, en cantidades variables según la casa o la comarca. Una fórmula corriente usa 8 huevos por 1 kg de pasta. Se aliña con sal y pimienta negra.

También es costumbre tomar tortilla de butifarra. Para almorzar, por postres o para merendar en los carnavales más autóctonos se come la coca de chicharrones.

Antiguamente, durante el periodo de carnaval, era casi obligatorio llenarse para poder pasar mejor el periodo de ayuno de la Cuaresma. Por lo tanto, la gente comía mucha carne y alimentos con grasa que estaban prohibidos por esta época. El primer día para llenarse era,  por lo tanto, el Jueves graso.

Además, hay que destacar que el origen de este día se vincula a la vida de labrador. En aquellos tiempos, la estructura social se fundamentaba en la comunidad, que salía en grupo al campo para celebrar la llegada del Carnaval comiendo coca de chicharrones y butifarra de huevo para merendar. Todavía hoy, el vestigio más visible de esta tradición son los niños de las escuelas que acostumbran a ir al campo a celebrar el jueves lardero.

Evidentemente tenemos que pensar que en cada comarca o zona celebran de una manera diferente este día y con una gran diversidad de alimentos y celebraciones.

Por último, en Can Pau Torrents queremos invitaros a disfrutar de esta fantástica fiesta con nosotros y os dejamos con una tradicional canción popular de jueves lardero (traducción):

“El jueves lardero
butifarra, butifarra,
el jueves lardero
butifarra comeré”

¡Nos vemos en la Masía el Jueves Graso!

 

Roser y Montse Babot

Masía Restaurante Can Pau Torrents
Sant Joan Despí, 21 de enero de 2016

Comparte esto en tus redes sociales

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest

Contacte por Whatsapp

Tel: 000 000 000

Llámenos

Tel: 93 373 10 43