En la nostra cultura sempre ha estat present l’oli, d’oliva. Són als països riberencs del Mediterrani a on s’obté el 98 % de la producció mundial. Es coneix el seu cultiu i consum ja al segle V a.C a Síria, Líban, Egipte i més tard a Grècia, Itàlia, arribant a la península ibèrica per mitjà dels fenicis. També s’utilitzava per a fins cosmètics.
Avui dia en la nostra cuina és imprescindible la presència de l’oli d’oliva. Aporta aroma, suavitza els aliments, és bo per combatre el colesterol, prevé l’envelliment cel·lular i la formació de cèl·lules canceroses, rebaixa els nivells de glucèmia, endureix els ossos, entre molts altres beneficis.
La denominació de “oli extra verge” té com a principal característica que és fruit del primer premsatge de l’oliva i la seva obtenció ha de realitzar-se únicament per un procés mecànic i no pot sobrepassar els 0,8 graus d’acidesa.
A Catalunya la varietat d’oliva estrella és “l’arbequina” que deu el seu nom a la població d’Arbeca, a Lleida. Les denominacions d’orígens més apreciades i amb major producció són Les Garrigues a Lleida i Siurana, Baix Ebre-Montsià i Oli de Terra Alta a Tarragona. El seu consum està molt estès i no es concep un bon “pa amb tomàquet” sense el corresponent oli d’oliva. A Turquia es practica un tipus de lluita lliure en la qual els contendents s’empastifen del preuat producte.
En aquests dies, l’oli està present als mitjans de comunicació i en les converses del sector de la restauració. L’adequació a partir de l’1 de març a la normativa europea, exigirà que tots els establiments, hagin de servir l’oli en ampolles d’un sol ús i que per tant, hagin de desaparèixer els setrills que durant tants anys han acompanyat a les taules. Una mesura que sens dubte, incrementarà la qualitat del servei cap al client.
Restaurant Masia Can Pau Torrents, 1 de març de 2014
…
En nuestra cultura siempre ha estado presente el aceite, de oliva. Es en los países ribereños del Mediterráneo donde se obtiene el 98 % de la producción mundial. Se conoce su cultivo y consumo ya en el siglo V a.C en Siria, Líbano, Egipto y más tarde en Grecia, Italia, llegando a la península ibérica por medio de los fenicios. También se utilizaba para fines cosméticos.
Hoy en día en nuestra cocina es imprescindible la presencia del aceite de oliva. Aporta aroma, suaviza los alimentos, es bueno para combatir el colesterol, previene el envejecimiento celular y la formación de células cancerosas, rebaja los niveles de glucemia, endurece los huesos, entre otros muchos beneficios.
La denominación de “aceite extra virgen” tiene como principal característica que es fruto del primer prensado de la oliva y su obtención debe realizarse únicamente por un proceso mecánico, no pudiendo sobrepasar los 0,8 grados de acidez.
En Cataluña la variedad de oliva estrella es la “arbequina” que debe su nombre a la población de Arbeca, en Lleida. Las denominaciones de orígenes más apreciadas y con mayor producción son las de Les Garrigues en Lleida y Siurana, Baix Ebre-Montsià y Oli de Terra Alta en Tarragona. Su consumo está muy extendido y no se concibe un buen “pa amb tomàquet” sin el correspondiente aceite de oliva. En Turquía se practica un tipo de lucha libre en la que los contendientes se embadurnan del preciado producto.
En estos días, el aceite está presente en los medios de comunicación y en las conversaciones del sector de la restauración. La adecuación a partir del 1 de marzo a la normativa europea, exigirá que todos los establecimientos, tengan que servir el aceite en embases de un solo uso y que por lo tanto, deban desparecer las aceiteras que durante tantos años han acompañado a las mesas. Una medida que sin duda, incrementará la calidad del servicio hacia el cliente.
Restaurant Masia Can Pau Torrents, 1 de marzo de 2014