Nuestro Restaurante está cerrado ahora mismo. Abriremos de: 13:00 a 15:30h.

Quaresma: bacallà i bunyols

Arriba la Setmana Santa i amb això,  tot un conjunt d’hàbits i tradicions que fa que aquests dies tinguin un aire diferent i estiguin plens d’espiritualitat.

La quaresma és el període de quaranta dies abans de Pasqua i que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua.

El bacallà és el peix que més s’associa a la Quaresma, ja que tot i que no és un peix mediterrani, ja que es pesca en aigües fredes,  la facilitat per salar-lo i assecar-lo i el preu el van convertir en un peix molt popular i, per tant, molt present en el receptari català. Cal tenir en compte que temps enrere no hi havia neveres i la conservació dels aliments era molt important.  Per això, com que se salava, es conservava molt de temps. Això i el fet que l’Església, en període de Quaresma, prohibís menjar carn, el va convertir en un plat propi d’aquestes dates. De fet, és un dels elements, juntament amb la verdura, que duu la Vella Quaresma a la mà.

Encara ara podem sentir la dita “tallar el bacallà”, que té l’origen en els antics monestirs. En temps de Quaresma, el prior era qui feia les racions de bacallà i les podia fer de la mida que volgués.  Per això, quan algú té autoritat o poder de decisió es diu que “talla el bacallà”. També es diu “sec o seca com un bacallà” per referir-se al fet que una persona és molt prima.

Hi ha moltes maneres de fer el bacallà: a la llauna, amb samfaina, amb mel, amb all, amb panses i pinyons…També es pot menjar cru (esqueixada) o fer-ne croquetes o bunyols.

A  més dels bunyols de bacallà, també es mengen bunyols de Quaresma, uns bunyols dolços que actualment es poden comprar els dimecres i els divendres a les pastisseries. Sembla que tenen l’origen en els monestirs de l’Empordà i, segurament, es feien per endolcir el dejuni i ajudar a passar-lo més bé. A diferència d’altres dolços tradicionals, els bunyols són austers, perquè la Quaresma és temps d’evitar excessos. Sembla que bunyol ve de ‘bony’ i per això, quan una cosa no surt bé, diem que “és un bunyol”.

Ara és temps de Quaresma, temps de bacallà i temps de bunyols, a Can Pau Torrents els tenim i podeu venir a tastar-los i gaudir-los.

Roser i Montse Babot

Masia Restaurant Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 11 de febrer de 2015

Nota: Informació facilitada pel CNL d’Osona

Llega la Semana Santa y con ello, todo un conjunto de hábitos y tradiciones que hace que estos días tengan un aire diferente y esten llenos de espiritualidad.

La cuaresma es el período de cuarenta días antes de Pascua y que el calendario litúrgico cristiano señala para prepararse para la Semana Santa. Comienza el miércoles de Ceniza y termina el domingo de Pascua.

El bacalao es el pescado que más se asocia a la Cuaresma, que aunque no es un pez mediterráneo, ya que se pesca en aguas frías, la facilidad para salarlo y secarlo y el precio lo convirtieron en un pescado muy popular y, por tanto, muy presente en el recetario catalán. Hay que tener en cuenta que tiempo atrás no había neveras y la conservación de los alimentos era muy importante. Por eso, como que se salaba, se conservaba mucho tiempo. Esto y el hecho de que la Iglesia, en periodo de Cuaresma, prohibiera comer carne, lo convirtió en un plato propio de estas fechas. De hecho, es uno de los elementos, junto con la verdura, que lleva la Vieja Cuaresma en la mano.

Aunque ahora podemos sentir el dicho “cortar el bacalao”, que tiene su origen en los antiguos monasterios. En tiempo de Cuaresma, el prior era quien hacía las raciones de bacalao y las podía hacer del tamaño que quisiera. Por eso, cuando alguien tiene autoridad o poder de decisión se dice que “corta el bacalao”. También se llama “seco o seca como un bacalao” para referirse al hecho de que una persona es muy delgada.

Hay muchas maneras de hacer el bacalao: a la llauna, con pisto, con miel, con ajo, con pasas y piñones… También se puede comer crudo (esqueixada) o hacer croquetas o buñuelos.

Además de los buñuelos de bacalao, también se comen buñuelos de Cuaresma, unos buñuelos dulces que actualmente se pueden comprar los miércoles y los viernes a las pastelerías. Parece que tienen su origen en los monasterios del Empordà y, seguramente, se hacían para endulzar el ayuno y ayudar a pasarlo bien. A diferencia de otros dulces tradicionales, los buñuelos son austeros, porque la Cuaresma es tiempo de evitar excesos. Parece que buñuelo viene de ‘bulto’ y por eso, cuando algo no sale bien, decimos que “es un buñuelo”.

Ahora es tiempo de Cuaresma, tiempo de bacalao y tiempo de buñuelos, en Can Pau Torrents los tenemos y pueden venir a probarlos y disfrutarlos.

Roser y Montse Babot

Masía Restaurante Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 11 de febrero de 2015

Comparte esto en tus redes sociales

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest

Contacte por Whatsapp

Tel: 000 000 000

Llámenos

Tel: 93 373 10 43